До септември 2015 г. трябва да са готови участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до границата

Пътуването по магистрала до Гърция ще е възможно от следващата есен. Най-късно до септември догодина трябва да са готови участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до границата. 

 

Държавата вече има уверение, че ще се строи и по финалния ЛОТ от „Струма”, където през последните месеци машини и работници нямаше. 

Още по темата

 

Малко след Дупница строителството върви по график и все пак забавяне ще има. Въпреки ударната работа на строителите, заради разкопките на археолозите – изграждането на този участък изостава от сроковете.

 

„Толкова останки на такава площ няма открити до този момент и това е шанс да се възстановят тези остатъци от това неолитно селище”, заяви археологът Крум Бъчваров.

 

Към Благоевград, в края на 37-километровото трасе от вторият ЛОТ. През два тунела ще минава движението от Дупница към Благоевград, а обратно – по мост.

 

В най-черния участък от магистрала „Струма”, който е при Кресненското дефиле, държавата вече обмисля план Б, при който дългият тунел да отпадне.

 

След няколко месеца прекъсване, машини и работници отново са на терен, за да завършват последния участък от пътя до Гърция.

 

Заради замразяването на строителството малко преди границата, там шофирането се превръща в кошмар и истински оф роуд.

 

Гръцкият изпълнителен обаче дава заден и до дни трябва да представи план за приключване на участъка. 

 

„Все още нямаме 100 % сигурност, че ще продължат с темповете, които искаме, но има прогрес и се надяваме до края на тази седмица да се изяснят финално нещата и магистралата да бъде завършена”, заяви инж. Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура”.

 

До края на ноември задължително трябва да се завърши 3-километровата отсечка покрай петричките села, която значително удължава пътя към Гърция.