Процесът е пред прекратяване заради изтичане на давност

След три неуспешни опита делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да започне, процесът е пред прекратяване заради изтичане на давност. За пореден път днес Софийският окръжен съд не можа да даде ход на делото, защото и Цветанов, и новият му адвокат Елена Божурска отново са нередовно призовани.

Още по темата

 
Цветанов е бил търсен в понеделник вечерта в дома му, а във вторник - в централата на ГЕРБ, за да му бъде връчена призовка. На двете места обаче охраната е съобщила, че той не е на адреса. Адвокат Елена Божурска също не е била намерена, за да бъде уведомена за насрочените съдебни заседания. Съдът видя в нейното поведение опит да се попречи на процеса и затова ще сезира Висшия адвокатски съвет, за да ѝ бъде търсена дисциплинарна отговорност.
 
Това е едно от делата срещу Цветан Цветанов, по което той е подсъдим за клевета заради думи, казани срещу съдия Мирослава Тодорова. Давността на този тип дела обаче е кратка и в конкретния случай тя изтича през пролетта на 2016 г.
 
Следващото заседание по делото е насрочено за 20 октомври, когато се очаква вече Цветанов да е придобил депутатски имунитет. Според юристи това ще замрази процеса и той може да тръгне само, ако 43-ото Народно събрание се разпусне предсрочно.