Бяхме под шапката на ДПС, заявиха от вътрешното министерство

МВР призна, че в някои райони на страната са се провалили с контрола на изборите. Причината е партийното влияние върху системата и задължението на полицейските шефове да са благодарни на онзи, който ги е назначил. Посочена беше и партията, на която МВР било подчинено.

 

Това, че различните министерства са поделени между различните партии в дадено управление, е публична тайна.

Още по темата


 
При разпределението на властта по времето на кабинета „Орешарски”, МВР се оказва в сферата на ДПС.

 

 „Когато става въпрос за разследване на икономически престъпления, свързани с обръчи от фирми, за купуване и продаване на гласова, там даденото назначение е в конфликт на интереси, най-малкото защото трябва да разследва тези, които са го назначавали”, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

 

Политизирането на системата е най-големият проблем и той не свършва с назначенията на областните директори, признава МВР-ръководството.

 

„По един или друг начин се чувстват обвързани, благодарни. МВР беше основно в ресора на Движението за права и свободи”, заяви Гунев.

 

Така се стига до парадокса в изборния ден да се подават сигнали, а полицаите да ги показват на онези, срещу които са сигналите.

 

„Направено беше максималното, за да ограничим тези практики. Но не е тайна, че имаше структури, които заеха пасивна позиция по темата”, заяви премиерът Близнашки.

 

Той още веднъж предложи да се помисли за референдум за промяна в начина на гласуване и за задължителния вот, и за преференциалния. Близнашки видя проблем и в броя на партиите, влезли в парламента.

 

„Страната трябва да бъде управляема. Не трябва да се допускат прекомерно голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство”, заяви Близнашки.

 

Според Близнашки за да не се стига до казуси като протестите „Бат Сали", трябва да се върне старата система за разпределение на гласовете от чужбина.