Въпреки това Хашим и Яна са решили да дочакат бебето си в България, а не в Мароко

В София бременна българка и съпругът й - мароканец, бяха нападнати и бити с метален бокс на метри от Народната библиотека. Правозащитници казват, че атаките срещу чужденци зачестяват. Случаите като този са стотици, но наказани няма.


Това е една история, в която те пребиват само защото си казал „обичам те” на чужд език.
Една голяма любов, две деца и трето на път – така изглежда животът на Хишам и съпругата му Яна. Живеят в Мароко, но се връщат временно у нас, за да дочакат бебето. Бременността е трудна, в ранната утрин на събота, Яна получава контракции. Отиват в ИСУЛ. На връщане решават да се поразходят до метрото.


„Той се обръща да ме прегърне и ми каза: „Обичам те!” В този момент няколко господа казаха: „Какъв си ти, бе, ще ми говориш на английски. Първият път го цапардосаха силно, след което аз видях мъжа си на земята. Започнах да му помагам”, спомня си Яна Ел Хаки.


Агресията се стоварва и върху Яна, а оттам и върху бебето.


„Шокиран съм. Не мога да разбера защо тези хора ми причиниха това. Имаше страшно много млади хора, абсолютно никой не помогна”, разказва Хишам Ел Хаки.


Нещо повече – полицаи също стават свидетели на случилото се. Съветът на властите е да подадат жалба.


В подобна въртележка влиза преди години и чернокож мъж, нападнат у нас. Той обаче се обръща към Европейския съд за правата на човека.


„България беше осъдена за абсолютната липса на действия от страна на прокуратурата”, обяснява Мирела Заричинова от Българския хелзинкски комитет.


Затова и повечето жертви мълчат. И се надяват да не им се случи отново.


„Със сигурност трябва да се сигнализира полицията. Много е важно да се извади медицинско свидетелство, от което да става ясно какви са претърпените травми. И хубаво е да не си мълчим. Ако мълчим, това ще продължи да се случва и на други хора”, твърди Мирела Заричинова.


А днес от побоя над Хашим и Яна остават няколко капки кръв по тротоара. Паметта на видеокамерите и – надяват се, съвестта на полицията. Решили са, че ще дочакат бебето в България. След това ще си тръгнат оттук, където бият, защото си казал „Обичам те” на чужд език.


Повече по темата гледайте във видеото.