Бившият вътрешен министър обаче декларира, че отново се отказва от имунитета си и желае делото да продължи

Още по темата

Съдът отложи делото за нерегламентираните подслушвания срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов с довода, че той отново е с имунитет, този път като депутат от 43-тото НС. За разлика от делото за клевета, на което Цветанов не се яви, днес той застана пред съда и поиска процеса за незаконните подслушвания да не се бави.

 

Цветанов и трима бивши директори на СДОТО са обвинени в това, че за около три години – от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов трябва да отговаря пред съда за това, че като министър „съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление.

 

Днес бившият вътрешен министър обяви, че дори ще изпрати писмо до главния прокурор той да побърза с поредното искане на имунитета му. На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.