Ромео Русков е бил заловен в Чикаго и върнат у нас, за да излежи присъдата си

Българин, осъден за изнасилване в България, е живял в продължение на 20 години в Чикаго. Вчера той е бил екстрадиран обратно в родината. 48-годишният Ромео Михов Русков е осъден на четири години затвор за групово изнасилване на 14-годишно момиче в родния му Пазарджик през 1993 година.

 

Американските власти арестуват Ромео Русков близо до дома му в чикагоското предградие Дес плейнс. Стоян Иванов е собственик на фирмата "Гранит лидерс" , в която Русков е работил под фалшива самоличност. „Работим заедно близо 15 години. Почтен човек е, добър, винаги отзивчив, нищо лошо не мога да кажа за него”, казва Иванов.

 

Властите в България обаче описват съвсем различен човек. На 16 февруари 1993 година в Пазарджик трима мъже - Емил Христев-Джони, Петьо Тодоров–Банаша и Ромео Русков изнасилват 14-годишната Йорданка в апартамент. Тримата заплашили момичето да не казва на никого за случая. Тя обаче споделя на своя приятелка, тя на баща си, а той на директора на училището.

 

Тримата са арестувани, но пуснати няколко месеца по-късно. Другите двама са осъдени и излежават 5-годишни присъди, но Русков успява да избяга в Америка. В Пазарджик се говори, че му помага висш полицейски шеф.

 

За 20 години ужасът за Йорданка не спира - тя трябва да дава многократно показания как и защо е била изнасилена. На делата през 2010 и 2012 тя не се явява, а съдът постановява тя да бъде докарана насила в съда. През ноември 2012 година в крайна сметка съдът осъжда Ромео Русков на четири години затвор.

 

Репортер: Ясен Дараков