"Няма да видите ДПС в съюз с националпопулизма, независимо в какъв формат", заяви Местан

"Днес за първи път чухме изчистено предложение за съставяне на правителство на коалиционното малцинство. Очакваме конкретизиране на това предложение в едно с управленска програма”.

 

С тези думи лидерът на ДПС Лютви Местан коментирана проведената лидерска среща между всички парламентарно представени партии, с изключение на "Атака", в Народното събрание, пише БГНЕС. 

Още по темата

 

"Вчера заявихме, че не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа. Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция и дори да дадем подкрепа, тя няма да бъде за един или друг политически субект, а за договора, сключен с нашите избиратели”, обясни Лютви Местан. 

 

"Едно е сигурно - няма да видите ДПС в съюз с националпопулизма, независимо в какъв формат на едно или друго управление сега или в бъдеще, защото не става въпрос за политическо различие, а за ценностен разлом", поясни той.

 

Местан внесе повече яснота върху думите си от вчера, че в 43-тото Народно събрание не е възможно да се сформира дясноцентристко парламентарно мнозинство, което да стои зад дясноцентристки политики без ДПС, като по думите му той "не изразява претенция, а отразява обектива даденост в резултат от вота". 

 

Помолен да коментира дали ДПС би подкрепило правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок без участието на Патриотичния фронт, той отвърна, че са възможни много тематични коалиции, но ако е прочетена волята на избирателя за дясноцентристко правителство, то такова не е възможно без подкрепата на ДПС.

 

"Въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш подкрепа и подадена ръка. Така прочетохме нашата отговорност в нощта след изборите и ни беше отговорено с високомерното "не ви искаме подкрепата". Мисля, че високомерно отношение към декларирана подкрепа от ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил за управлението на страната", заяви Лютви Местан.