Тръгва се към отнемането на лиценза и на Корпоративна търговска банка, и на банка „Виктория”

 

Още по темата

ГЕРБ се отказа да прави изкуствено дишане на КТБ. Въпреки че ГЕРБ направи крачка назад, пред парламента имаше протест под мотото „Няма да платим”. Хората излязоха на улицата, заради съмнения за задкулисни договорки по темата КТБ.


Тръгва се към отнемане на лицензите и на Корпоративна търговска банка, и на банка „Виктория”. Очаква се това да стане в рамките на 5 работни дни, след като днес БНБ получи документите за дупката от над 4.2 милиарда лева в КТБ.


Очаква се отнемането на лиценза да стане до края на следващата седмица. Така само хората с гарантирани депозити ще могат да си ги получат. Най-важният въпрос е „Кога?”.


А отговорът зависи от това дали ще се приеме бързо правилото гарантираните депозити да се изплащат до 7 дни, след като се стигне до затваряне на банка. Менда Стоянова от ГЕРБ изчисли, че малките вложители ще могат да си получат парите до края на ноември.


Два дни след като ГЕРБ и ДПС се опитаха да отложат края на КТБ, на политиците им се наложи да обясняват защо. Още повече след като се оказа, че Оманският фонд, който иска да спасява банката, иска от България над 2 милиарда лева, за да се създаде обща компания – при това без те да посочват ще участват ли с конкретна сума.

 


„Това не е оферта. Те и да дават пари защо си мислите, че са проследени капиталите и ще позволим да влязат у нас?”, попита управителят на БНБ Иван Искров.


„Ние искахме добро – то какво стана? Няма да имаме офис в Белград”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


„Какви са тези инвеститори, които кръжат над София? Кацат, не кацат, и за 5 лева ще дадат 10 милиарда”, обясни Румен Гечев от БСП.


В крайна сметка стъпката назад спестява около 2 милиарда, които вече бяха разчетени като допълнителен дълг. Финансовият министър Румен Порожанов, обаче, насочи вниманието и към други харчове, които трябва да поеме България. Не посочи за какви суми става въпрос. А ръководството на БНБ отнесе критики и от ляво, и от дясно на залата.


Сред виновните, освен БНБ с пръст бяха посочени и ДАНС, които е трябвало да засекат проблема с капитала и правоохранителните органи, които е трябвало да установят кражбите.


Повече по темата гледайте във видеото.