Решението е окончателно и влиза в сила веднага

Либийският Върховен съд обяви избрания парламент след изборите на 25 юни, който беше признат от международната общност, за невалиден. Това се случва в момент, когато страната е изпаднала в анархия, съобщи БГНЕС. Съдът беше призован да се произнесе по конституционосъобразността на парламента след иск, заведен от ислямистки депутат. 

 

Решението на Върховния съд е окончателно и влиза в сила незабавно. То не може да бъде обжалвано. Доминираният от антиислямистите парламент беше принуден да се събере след избирането си в Тобрук, крайната източна част на Либия, след като беше решено, че сигурността му не може да бъде гарантирана в Бенгази. Причината е, че там се водят ежедневни сражения.

 

След обявяването на решението на съда Триполи беше огласен от клаксони и радостни изстрели, където членовете на милицията "Фаджр Либия" празнуваха победата си.

 

Ислямисткият депутат Абдерауф ал-Манай, който бойкотира парламента, внесе иск, в който твърди, че парламентът не отговаря на временната Конституция. Тя постановява, че парламентът трябва да заседава в Бенгази, на 1000 км източно от Триполи. Манай и другите депутати ислямисти обвиняват също парламента, че е надвишил правомощията си, като призовал през август за чуждестранна намеса в Либия за защита на цивилните след завземането на столицата от "Фаджр Либия".

 

Повечето депутати, които бойкотират парламента, подкрепят "Фаджр Либия". Тя сформира паралелно правителство, известно с ислямистките си уклони, уточнява АФП.