Новото правителство предвижда ограничение на разходите в социалните услуги

Десетки хиляди белгийци се събраха в столицата Брюксел за първия масов протест срещу мерките за икономии на дясноцентристкото правителство, съобщи БГНЕС.

 

Протестът е първият от поредица демонстрации срещу икономическите и социални реформи, обявени от премиера Шарл Мишел.

 

Заради протеста беше прекъснато движението на влакове, трамваи и автобуси в столицата. По данни на полицията са се събрали около 80 000 демонстранти, а профсъюзите очакват над 100 000 души.

 

Жп компаниите съобщават, че вече са продали повече от 80 000 нискотарифни билета в подкрепа на хората, които ще присъстват на демонстрациите. Служителите и работниците в компаниите за стомана, пристанищата в Антверпен и Зеебрюге, пощата и в областта на образованието също планират да спрат или забавят работата си.

 

Новото правителство предвижда ограничение на разходите в социалните услуги, както и в областта на културата и научните изследвания. В коалицията, която е на власт, участват три фламандски партии и френскоговорящите либерали на Мишел.

 

През следващите няколко седмици се очакват големи протести в няколко провинции, а на 15 декември ще се проведе голям национален протест.