Уж всички се разбраха, а се подписаха разделени

 

След няколкоседмични тежки преговори, обрати и скандали в парламента финалната картина изглежда така – три партии с министри в кабинета „Борисов”, а две ще ги подкрепят в зала. Уж всички се разбраха, а се подписаха разделени. Мастилена гаранция за партньорство първо дадоха коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторският блок. 

 

"ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам то да има дълъг живот”, заяви Бойко Борисов

 

„Преговорите не бяха лесни, но трябва да си дадем сметка, че трудното започва оттук нататък”, коментира Меглена Кунева

 

С особено мнение се подписаха и Патриотите.

 

„Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент”, заяви Валери Симеонов.

 

АБВ подписаха с ГЕРБ отделно. 

 

„Искам да поздравя преговарящите от всички партии за толерантния дух, стила, взаимното разбиране и че са изработили един документ, срещу който е много трудно да се възрази”, коментира Георги Първанов.

 

В последната минута от мача отпаднаха едни играчи, а други смениха позициите си. Делян Добрев се отказа от енергетиката. И бившият му заместник Иво Маринов, спряган за туризма, изчезна от списъка. 

 

В залата всички очакваха Валентин Николов за овакантения енергиен пост, а се появи Теменужка Петкова. От едно в друго министерство пък се мести служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Тя вече ще се грижи за туризма и отстъпи мястото си на Ивайло Московски.

 

Шарена и объркана се очертава и опозицията. За БСП е ясно – остават в опозиция. Подписът на Патриотите отблъсна официалната подкрепа на ДПС.

 

„На крака да паднат и да ни помолят да подкрепим този антиевропейски сговор, няма да го направим”, заяви Лютви Местан.

 

БДЦ също ще са в опозиция, но ако нещо им допадне, ще подкрепят.

 

„При положение, че не сме поканени на разговори, не е потърсена нашата подкрепа, ние нямаме друг избор, освен да гласуваме с „не”, заяви Николай Бареков.

 

От „Атака” остават в атака.

 

„Щастието е пълно, имаме годеж. Както се казва – младите щом се обичат, да се вземат”, заяви иронично Волен Сидеров

 

Войните се очертават интересни, защото компромисите за подкрепа разпалиха искрите от рано

 

„Нямаме нищо против етносите в България, но тези фигури, които стоят в началото на едни доста сочни, богати хранителни вериги, ще бъдат премахнати”, коментира Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

 

„Другото име на всичко това е ксенофобия”, заяви Местан.

 

Някои от министрите успяха да провокират общественото недоволство. Едно от тях бе това на Божидар Лукарски. По информация на Нова телевизия хора от Гражданския съвет на Реформаторския блок са направили подписка срещу назначаването му за министър на икономиката. Парадоксалното е, че същите тези хора при обсъждането в група са били „за” неговата номинация и в момента отричат.

 

Новото правителство ще бъде гласувано утре в пленарна зала в 9.00 часа. Пряко от Народното събрание и Министерския съвет репортерите на Нова телевизия ще предават от епицентъра на новата власт. Междувременно "Здравей, България" с Ани Цолова и Виктор Николаев продължава до обяд.