„На ДПС ни прилича да сме опозиция”, смята той

 

 

 „България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка и ксенофобска партия. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС преди гласуването на кабинета „Борисов 2”. 

 

Това мнозинство не е повод за ръкопляскания, защото не е продукт на политическия компромис, а е продукт на грубо и безпринципно съглашателство, което не гради, а разгражда европейската легитимност на България”, коментира Местан. 

 

„След 25 години днешният акт на парламента, ще е първият, който ще ревизира цивилизационния избор на България да се развива като модерна, евроатлантическа държава. За това ще се носи и историческа отговорност. Никъде в Европа нормалното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма и с ксенофобията”, добави той. 

 

„Днес бележките и анализът на ДПС не са по отношение на коалиционната формула – тя е зададена от вота. Така ще бъде и занапред, България ще се управлява от коалиции”, каза още Местан. Според него Борисов е можело да чуе съвета на Жозеф Дол и да не прибягва до подкрепата на Патриотичния фронт. 

 

Коалицията не бе зададена от избирателя, проблемът й е, че представя съюз между демократични ценности, каквито ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ имат претенцията, че представят и антидемократичното, антиевропейското, антинатовското и антисистемното, представяни от Патриотичния фронт. Изправени сме пред ценностен разлом”, подчерта Местан

 

На ДПС ни прилича да сме опозиция”, уточни той. „Няма нужда да бъдем извадени от властта. Ние сами се отказахме от нея в името на политическата стабилност, но сме неотменима част от обществено-политическия живот. Не на „ДПС” е лесно послание, но това е емоция, а не програма за управление. ДПС е необходимият виновник, който ще свърже в едно инак идеологически и ценностно несъвместими политически сили ”, каза още лидерът на ДПС.