Отиде ли си комунизмът или още си отива?

 

Днес се навършват 25 години от падането на комунистическия режим. Според последното проучване на „Галъп” 1 % от българските граждани смятат преходът за успешен, 27 % от хората намират, че последните 25 години са били много тежки. 

 

Нито една дума от прощалното слово на Тодор Живков не намира място във вестниците от 11 ноември. Заглавията са идентични, дописките – също. Някои от вестниците като „Отечествен фронт”, информират читателите си за мирния преврат  чак 3 дни след него.„Комунизмът смаза духовността на този народ, както и турското робство не го е смазвал, той отне собствеността на хората и изби цялата опозиция”, добави той.

 

„Карах таксито си, „Москвич”  и знаех, че духът от бутилката ще изскочи. Когато разбрахме, че бай Тошо са го свирнали, много се зарадвахме и продължавам да се радвам, че се случи това нещо”, коментира пред Нова Васил Георгиев –Васко Кръпката от „Подуене блус бенд”.  

 

Именно заради свободата Васко Кръпката е склонен да преглътне множеството кусури на изминалите 25 години. „Ако въпросът беше – отива ли си комунизмът, отговорът е – да. Но на въпроса  дали си отиде, казвам не, защото те продължават да ни управляват. Те са икономически победители. Политически победители, но свободният дух е генетически победител”, каза още той.