Проблеми с интернет компрометират системата

За първи път камера в кухнята на съда. Кой и как определя кои магистрати решават съдбата на важни дела? Само преди седмица разпределение на делото по несъстоятелността на КТБ предизвика съмнения, дали компютърната система може да бъде манипулирана.


Причината за съмненията се породиха от факта, че лиспваше доклад във Висшия съдебен съвет, който да удостоверява разпределението. След като делото бъде въведено в системата, тя трябва автоматично да прати доклад до Висшия съдебен съвет. Причината за липсата на такъв, Софийския градски съд обясни със срив в компютърната система. Как работи тази компютърна система и може ли наистина да бъде манипулирана?


Всяка сутрин точно в 9 часа зам.-шефът на Софийския градски съд Богдана Желявска започва с разпределнието на делата. Освен нея, достъп до системата имат останалите трима заместници и председателят на съда. Всяко дело си има номер.  


Така вече е решено кой е съдията, който ще поеме делото - информация, която може и да не стигне до Висшия съдебен съвет. Същото, което се случи и с делото КТБ. Според Желявска обаче това не било манипулация.


„Не знам до този момент да е имало опит за манипулация на системата. Това, което имаме като уверения на експертите от ВСС, които правиха системата е, че има достаъчна защита”, обяви Богдана Желявска, зам.-председател на Софийския градски съд.


След рестарт въвеждането на делата продължава, този път без системата да забие. Основният проблем според Желявска не са хакерски атаки, а интернет мрежата.


„Интернетът се управлява от Върховния касационен съд, така че там също трябва да се разбере, че имаме проблем”, добавя Богдана Желявска.


А проблем има още, откакто системата стартита преди 5 години.


„Имаше преди две-три години, когато изключи цялата система и не можеше да се разпределя по никакъв начин. Цяла нощ работиха тогава, за да оправят проблема, беше страшно”, спомня си Богдана Желявска.


Кой и дали ще реши проблема ще разберем след седмица, когато предстои да приключи проверката на ВСС, назначена след скандала КТБ. Тя трябва да покаже има ли проблем в системата за случайно разпределение на делата.


Освен проблем с компютърната система на Софийски градски съд, проблем има и с отводите на съдебните състави. Оказва се, че има дела, по които всички съдии от гражданските отделения са се отказали да разглеждат делото по същество, което може да забави процеса с години.


Повече по темата гледайте във видеото.