Проучванията ще продължат през следващите пет години

Велико Търново е на път да влезе в Топ 3 на световната класация за археологически проучвания на 2014 година! Това твърдят археолозите в старата столица. Преди два месеца специалистите разкриха средновековна църква, част от Богородичен манастирски комплекс в подножието на хълма Царевец.


Археолозите представиха истинско златно съкровище - масивни обеци, над 40 копчета и аксесоари, пръстен с инкрустиран аметист. За първи път бе представена реконструкция на мозаечно изображение на Света Богородица и оригинални стенописни фрагменти.  


„Едно от най-измунителните, казвам наистина най-изумителните открития!  Това е един много сложен като архитектура храм, около който са развити параклиси, галерии, екзонартекси”, обяснява археологът проф. Хитко Вачев.


Находките доказват, че през 13-14 век в старата столица Търново действително съществували три богородични манастирски комплекса.


„Идеята ни е да разширим проучванията в северна посока, защото там, на база това, което познавам като организация на един манастирски комплекс, трябва да се намира другата важна сграда от живота на един манастир - това е трапезарията!”, обобщава археологът Хитко Вачев.


Проучванията ще продължат и през следващите пет години. Заради значимите находки, министерството на културата обеща 20 000 лева, а община Велико Търново 17 000 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Юлияна Цанева