Най-често фалшивите оферти привличат с цената си, с описанието на перфектния имот и с привлекателни снимки

 

Ръст в продажбите на имоти у нас, но заедно с това се увеличава и броят на фалшивите онлайн обяви. Някои брокери примамват клиенти с измислени продажби на жилища и имоти под наем. 

 

Фалшивите обяви са много трудни за разпознаване. Това са оферти, рекламиращи апетитни, но несъществуващи или вече отдадени имоти, с цел да набират повече клиенти. Причината за това е, че с 12% е нараснал интересът към ипотечни кредити през последната година, а оттам и търсенето на желания апартамент чрез обявите в интернет. 

 

Най-често фалшивите оферти привличат с цената си, с описанието на перфектния имот и с привлекателни снимки. Принципът на т.нар. „набирателни обяви” винаги е един и същ – обясняват ви, че този апартамент е току що капариран и ви предлагат друг, който далеч не отговаря на изискванията ви. 

 

Една от обявите е качена на сайт за имоти още от септември месец и служи именно за зарибяване. Екип на Новините на Нова се обади на няколко брокери на подобни оферти и получи именно този отговор: "В момента е зает, капариран е”.

 

Освен за имоти под наем, фалшиви обяви има и за апартаменти за продан. Съветът към клиентите е да се доверят на доказана и голяма фирма за недвижими имоти и да проверяват обявите, на които звънят. През последните години големите агенции въведоха механизми за мониторинг и контрол върху текстовото съдържание и снимките в офертите. Проблемът обаче все още съществува.     

 

Междувременно експертите отчитат ръст на покупките на недвижими имоти с 15%. Това повишава и търсенето на ипотечни кредити. Най-активни са младите хора между 25 и 36 години. Около 70% от сделките са за покупка на първо жилище. Останалите са хора между 35 и 46 години, със стабилна кариера и добри доходи. Те търсят по-голямо и хубаво жилище, защото се възползват падането на цените на имотите през последните четири години. 

 

Повечето купувачи са внимателни в избора си на имот, но често не преценяват трезво финансовите си възможности и теглят големи кредити, които трудно изплащат през годините. Съветът е да не купуваме емоционално, а да се обърнем към кредитни консултанти.