Хиляди недоволстват от мерките за строги икономии на новото дясно правителство

Стачка срещу мерките за строги икономии на новото дясно правителство блокира Белгия, предаде БГНЕС. Протестите обхванаха четири от десетте провинции на страната - Антверпен, Лимбург, Люксембург и Ено. 

 

Последици имаше и в столицата Брюксел, където движението на влаковете беше нарушено, а автомобилният трафик се забави значително. Парализиран е и пристанищният град Антверпен.

 

Много влакове бяха отменени, а тези, които пристигнаха сутринта от Париж, се движеха с половинчасово закъснение. Влаковете от Амстердам бяха отменени за деня заради парализирането на жп мрежата в северната част на страната. 

 

Пътниците, вземащи самолет от брюкселското летище Шарлероа, имаха затруднения да стигнат до летището заради вдигнатите ограждения от стачниците.

 

Стачката обхваща както държавния, така и частния сектор във Фландрия и Валония. 

 

Хората недоволстват от програма за икономически и социални реформи, целящи спестяването на 11 милиарда евро следващите пет години. Тя предвижда увеличаване на законната възраст за пенсиониране на 67 години от 2030 година спрямо 65 години в момента.

 

Мерките, които противоречат на политиката на предишното правителство, бяха представени след съставянето на правителството в началото на октомври от премиера либерал Шарл Мишел.

 

Това е първата от серията "щафетни стачки" в няколко провинции в Белгия преди обща стачка на 15 декември. Това става след голям протест, събрал над 100 000 души, или около 1% от населението на 6 ноември в Брюксел. Тя беше белязана от насилствени инциденти с участието на докери от Антверпен, при което пострадаха десетки полицаи.