Пилотната програма ще започне веднага с електронни гривни

От гръцкото министерство на правосъдието взеха решение да обособят „любовни” килии, така че да осигурят на лишените от свобода възможността да правят секс с партньорките си.

 

Разпоредбата е включена в новия затворнически кодекс, който се очаква да бъде внесен в парламента. Това съобщи министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу по време на заседание на компетентната парламентарна комисия, проучваща затворническата система и условията по задържането на арестувани лица, приемайки съответните депутатски препоръки.

 

Според информацията съответната разпоредба ще се прилага в учрежденията, разполагащи с подходящи помещения и затворниците ще имат възможността да бъдат посещавани от съпруги и съпрузи или постоянни партньори. Остава въпросът по какъв начин и къде ще бъдат обособявани „любовните” килии, след като в повечето затвори е пренаселено. В момента в гръцките затвори има над 11 000 задържани, а капацитетът им не надхвърля 9 800 човека. 

 

Пилотната програма ще стартира веднага с електронни гривни. На първия етап ще участват 250 предварително задържани и осъдени, които ще бъдат под надзор извън затвора. Дневният разход ще бъде около 15 евро, които ще се заплащат от затворника, а в случай на невъзможност сумата ще бъде внасяна от Министерството на правосъдието. 

 

Информация на Бойка Атанасова