Общината иска да приюти пострадалите семейства в болница, защото няма свободни жилища

 

Вероятната причина за пожара, който остави 20 семейства без дом в град Стамболийски, е човешка немарливост. Разследващите допускат версията за забравена цигара или искра от печка на твърдо гориво. След излъчен репортаж на Нова, Социалното министерство разпореди  пострадалите хора да получат еднократна помощ от 325 лева.

 

Мъжът, от чийто апартамент е тръгнал пожарът, трети ден е в неизвестност. А останалите без дом семейства и тази нощ ще спят при роднини и приятели.

 

Днес комисия от общината направи оглед и описа щетите. Оказа се, че пострадалите семейства не могат да бъдат настанени в общински жилища, защото общината не разполагала с такива.

 

„В два часа през нощта, както спим от прозореца започна да пада огън. Като видях огъня, веднага грабнах децата от леглата и започнах да бягам.тропах на вратите на съседите, за да излязат, защото спят. Това направо е трагедия. Да спиш и да гориш”, споделя Зоя Сиракова- собственик на един от най-тежко пострадалите апартаменти.

 

Семейство Сиракови купило жилището само преди четири месеца, като е теглило кредит в размер на 40 хиляди лева. В съседния апартамент са останали само четири овъглени голи стени. Баба Мария е загубила всичко. Ядосва се, че нито една институция не е откликнала да помогне.

 

В момента няма свободни общински жилища, но имаме сграда, която е общинска собственост. Става дума за болница. Помещенията там се отопляват, има вода”, заяви  Иван Кискинов от отдел “Жилищно настаняване“ на Община Стамболийски.

 

Общината казва, че няма свободни жилища. Общинският съветник Иван Златков обаче твърди друго: „Приканвам тук хората утре да дойдат в Общинския съвет, защото има много интересна точка в Общинския съвет - продажба на общински апартамент. Продажба, а казваме, че нямаме сграден фонд”.

 

Хората разчитат сега единствено на помощта на държавата, за да могат през студените месеци да бъдат настанени на сухо и топло и да има къде да посрещнат коледните и новогодишни празници. Утре пострадалите семейства възнамеряват да блокират работата на общинския съвет в Стамболийски.

 

Репортер: Благой Бекриев