Проверени са общо 78 броя играчки от различни категории, марки и модели

Министерството на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започнаха кампания "Коледата безопасна" за установяване на опасни стоки на пазара. 

 

Целта на проверката е установяване на безопасността и законосъобразността на играчки в търговската мрежа, които са сред най-атрактивните продукти за коледните и новогодишни празници.

 

"За опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри за сертифициране. В това число влизат дори стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност“, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която лично участва в инспектирането на търговските обекти.

 

"Към месец октомври от агенцията са направили над 100 проверки като от търговската мрежа са били изтеглени около 20 стоки, които са потенциално опасни за живота и здравето на децата“, констатира главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов.

 

При проверката се следи дали играчките имат маркировка за съответствие, инструкция за употреба и специфични предупредителни текстове, технически, химически и физически параметри за безопасност. Проверени са общо 78 броя играчки от различни категории, марки и модели. 

 

Несъответствия са открити при 15 от тях, като от тях е имало такива без предупредителни текстове на български език, без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, продукти със съмнение за оценено съответствие, играчки с некоректна и нечетлива информация на български език и други.

 

При извършване на проверките на място са направени и измервания на играчки с портативен анализатор на рентгенова флуорисценция за процентно съдържание на тежки елементи, като олово, кадмий, хром, никел и др. Не е установено наднормено съдържание на посочените в наредбата 19 химически елементи.

 

Един от изводите след направените проверки е, че пазарът на играчки става все по-сигурен, а потребителите - все по-взискателни.