Без гориво е невъзможно да се контролира височината на орбитата й

След като 8 години орбитира около планетата Венера, европейската сонда "Венера експрес" е изчерпала запасите си от гориво и е "осъдена" да изгори в атмосферата й, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес и БТА.


Без гориво е невъзможно да се контролира височината на орбитата й и следователно "Венера експрес" ще навлезе по-дълбоко в атмосферата на планетата, с казва в комюнике на ЕКА.


На 28 ноември екипи от Европейския център за космически операции потвърдиха, че изгубили контакта със сондата.


"Венера експрес" бе изстреляна на 9 ноември 2005 г. от космодрума Байконур в Казахстан. Мисията й е свързана с изследване на тежките облаци в атмосферата на Венера и трябваше да продължи около 500 земни дни, но впоследствие продължителността й бе удвоена. Това позволи да се съберат важни данни. Сондата откри вулканична дейност на повърхността на Венера в относително недалечното й геоложко минало.


В края на ноември специалистите се питаха дали сондата ще може да функционира до 2015 г. Поредица маневри, извършени през лятото и целящи повдигането й на по-висока орбита, обаче изчерпаха запасите й от гориво. Без тези корекции, сондата, привлечена от гравитацията на Венера, щеше да губи между 3 и 5 км дневно от височината на орбитата си, отбелязаха от ЕКА.


"По време на мисията си около планетата сондата извърши цялостно изследване на атмосферата й и ни позволи да направим важни заключения за повърхността й", заяви Хокан Сведхем от научния екип на "Венера експрес".