Папа Франциск осъди преследването на хора заради етноса или религията им, както и насилието срещу деца

 

Близо 2 милиарда души отбелязаха Рождество Христово. В обръщението си към света папа Франциск осъди преследването на хора заради етноса или религията им, както и насилието срещу деца. Десетки хиляди изпълниха площад Свети Петър, за да чуят словото на папа Франциск.

 

"Моля се на Спасителя да погледне към нашите братя и сестри в Ирак и Сирия, които страдат толкова дълго. Дано Коледа донесе надежда на тях и всички хора, избягали от домовете си, изгнанници и сираци. Дано безразличието престане. Дано се превърне в близост. Дано спре отхвърлянето на тези хора. Да покажем гостоприемство", каза главата на римокатолическата църква.

 

Призив към помирение дойде и от родното място на Божия син - Витлеем. Християни от десетки страни по света по традиция се стекоха в храма Рождество Христово, за среднощната меса.

 

В Австралия отбелязаха Коледа по плажовете, като стотици се възползваха от хубавото време, за да покарат сърф. А в Москва Коледа дойде с много сняг за жалост на пътуващите, но за  истинска радост на децата.