Корабът "Сан Джорджо" акостира късно снощи на италианското пристанище Бриндизи

 

Корабът „Сан Джорджо” с оцелелите от ферибота-факла акостира късно снощи на италианското пристанище Бриндизи. От него на сушата слязоха и българи, спасени от пламъците в морето край остров Корфу. 

 

След дълги часове в открито море оцелелите от злополучния ферибот стъпиха на земя. Някои щастливи, други изтощени, а трети ядосани.

 

Първата слязла българка Радка Тодоррова е прекарала на горящия кораб 27 часа. След това е изтеглена с въже на хеликоптер и прехвърлена на военния кораб амфибия „Сан Джорджо”,  където прекарала още едно денонощие с мокри крака и дрехи.

 

Тя, както и останалите сънародници, се прибра при семейството си, но друг от българите - Галин Хайтов, ще посрещне Нова година в болницата на Бриндизи, където ще оперират счупената му ръка. Той бе един от първите спасили се пътници, който е успял да скочи в първата спасителни лодки, с която се е люлял в 4-метрови вълни часове наред, докато го евакуира спасителен кораб.

 

Всеки от пътниците имаше своя версия за причините за инцидента на ферибота "Норман Атлантик”. Италианските власти пък водят рутинно разследване за умишлено предизвикан пожар и убийство. Сред спасените бяха и две кучета, които не фигурираха в официалния списък.