За ремонта на българската църква "Свети Николай" платили от местната община

Строят нови църкви в съседна Турция. Това обяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Междувременно, в Лозенград възстановяват българската църква "Свети Николай". За ремонта платили от местната община.


Сабахатин Еврен е на 70 години, но помни българските си съседи, които са живеели на неговата улица в старата част на Лозенград. Разказва ни на тракийското наречие, научил го е имено от тях. Помни също къщата, кдето е живял, а за сградата на църквата „Свети Никола” е категоричен.


„Ние я знаем, българска църква да е била. Ние така я знаем”, обяснява Сабахатин Еврен.
С него преди две години се свързва Саид Авджиев от  Ямбол.


„Доведох две сестри, които казват, че са родени тук, и че са учили в това училище, което е горе. На тях са им казали, че къщата им е била до църквата. И понеже я търсехме, излезе един съсед и каза, че трябва да е била тук някъде. И си взеха с една лопата пръст в една найлонова торбичка”, обяснява Саид Авджиев.


Самите турски собственици, които сега са дарили сградата, не знаят дали въпросната сграда е наистина църква.


„Баба ми, след 1942 година нямала за какво друго да го ползва и е било обор и склад за животни и слама”, обяснява Мустафа, дарител на сградата.


Сградата е импозантна, но през годините е била използвана за какво ли не, включително и за склад за вино. За българските специалисти е ясно, че тя е построена за храм.


„Това е църквата „Свети Никола”, построена 1860 година. Тя е една от трите български църкви. Не е била най-голямата. Най-голямата е била „Свети Спиридон”, обяснява директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.


На мястото на „Свети Спиридон” днес няма нищо. Турското кметство в Лозенград изрази готовност и за възстановяването на този храм.


Повече по темата гледайте във видеото.