В Европа най-големи фенове на ходенето пеш се оказват дамите

Българите са сред най-активните пешеходци в Европа. На континента, ходенето пеша е третият най-предпочитан метод за придвижване в ежедневието, след личната кола и градският транспорт. Един от четирима българи споделя, че в ежедневието си се придвижва най-често пеш.


Това ни прави най-запалените пешеходци в Европа, заедно с испанците. Следват ни португалците и румънците. Най-много щадят ходилата си в Люксембург – едва 5% от запитаните предпочитат да ходят пеш. Така е и в Холандия, само че там компенсират с каране на колело, с което се придвижват над една трета от запитаните.


Проучването е направено в 28-те страни членки, сред почти 28 000 европейци. По този повод - поканихме на разходка с някои от най-активните пешеходци у нас.


От вкъщи – в колата, от колата – в офиса, от офиса – в колата, от там – у дома. По подобен начин изглежда денят на повече от половината европейци, за които автомобилът е най-използваният метод за придвижване.


Нормални крачки от офиса до колата, от вас до колата и ако ползвате градски транспорт – около 5000 крачки средно е нормалният ден на човек. Справката е от устройството, наречено „Крачкомер”.


„Ако искаш да поддържаш добра форма, трябва да си над 10 000 крачки на ден”, обяснява Павел Стоянов, служител в компания за информационни технологии.


Павел добре знае това. Всяка година, компанията, за която работи, организира състезание по ходене. Включват се над 300 000 служители по целия свят, които броят крачките си в продължение на два месеца. Павел и отборът му заемат престижното осмо място.


Българите са много активни. И сме на предни позиции в това отношение. Доказва го и адвокат Жулиета Калчева от Монтана. Освен кръстосването на съдебната зала, тя не спира да ходи пеш.


„Случвало се е да правя обиколка на града няколко пъти, което като километри е общо някъде около 20 км”, обяснява Жулиета Калчева.


Тя не помни откога не е ползвала такси. И върпеки че има лична кола, предпочита да навърта собствения километраж.


„Нямам проблеми с тялото си, с болки, със здравето, със страдания, каквито изпитват някои хора, които са обездвижени и затова ми се струва, че все повече българи ходят пеша за здраве предимно”, добавя адвокатката.


Истински шампиони, обаче, са жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които всеки ден идват пеш от единия до другия град, и обратно.


Въпреки минусовите температури, пешеходци с ентусизъм не липсваха и днес. Особено активен е един определен ден от седмицата – петък, заради пазара в Горна Оряховица.


За някои пешеходци, обаче, личен мотив е да спестят някой лев от билети или бензин. А и от винетка, която трябва да платиш за лукса да се возиш между двата града с кола.


И още нещо любопитно – в Европа, най-големи фенове на ходенето пеш се оказват дамите. Те се возят и по-често в обществения транспорт, в сравнение с мъжете си. Силната половина от европейците пък сяда по-често зад волана на личния си автомобил.


Повече по темата гледайте във видеото.