Повече от 7 часа в Париж тече мащабна полицейска операция

 

 

Трагедия в Париж разтърси света! Терористи атакуваха посред бял ден редакцията на хумористичното списание „Шарли Ебдо”. 12 души бяха избити хладнокръвно, 20 са ранени.


След жестокото нападение в редакцията десетки парижани стават свидетели на продължението на кървавата драма. Тези потресаващи кадри показват как терористите убиват полицай на улицата, след което невъзмутимо се връщат в автомобила си и напускат местопрестъплението.

 

Видеото показва двама души, но полицията съобщи, че извършителите са трима. Лицата им са маскирани. Въоръжени са с автомати Калашников. Викат „Аллах е велик” и „Отмъстихме за пророка Мохамед”.

 

Още по темата


„Франция е шокирана. Няма съмнение, че това е терористична атака. Активирахме антитерористичния план. Полагат се всички усилия извършителите да бъдат открити. Ще ги преследваме толкова дълго, колкото се наложи”, заяви френският президент Франсоа Оланд.
В социалните мрежи има няколко видеозаписа от кървавото нападение.


Повече от 7 часа в Париж тече мащабна полицейска операция. Полицията призова за повишено внимание и затягане на сигурността в редакциите на редица медии.


„Петима от пострадалите са в много тежко състояние. Възможно е броят на жертвите да се увеличи. Колата на извършителите е открита. Изоставили са я и са я сменили с друга. Търсим ги. Те са въоръжени и много опасни”, обясни Еманюел Кеменер, представител на синдиката на полицаите.


Часове преди нападението, списание „Шарли Ебдо” публикува на страницата си в Туитър шарж с лидера на Ислямска държава. Не е ясно дали атаката е свързана с тази публикация или става дума за съвпадение. Още преди атаката Франция беше повишила нивата на тревога след няколко инцидента преди Коледа.


Припомняме, че „Шарли Ебдо” е силно антирелигиозно, ляво, хумористично издание. И не за първи път има проблеми с радикални ислямисти. На 2 ноември 2011-та редакцията му беше опожарена - в деня, след като вестникът излиза преименуван като „Шариа Ебдо”, очевидна закачка с Шариата, основния закон на правоверните мюсюлмани, и с карикатура на пророка Мохамед на първата си страница - написан като главен редактор. В същото време и сайтът на изданието беше хакнат и часове наред на него имаше снимка на джамията в Мека с надпис „Няма друг бог освен Аллах”. Тогава седмичникът се премести в друг район на Париж.  


Преди това, през 2007- ма, две ислямски организации заведоха дело срещу „Шарли Ебдо”. Изданието беше единственото, което препубликува карикатурата на Мохамед от датския вестник „Ийландс постен” – рисунка, на която пророкът е със завита в чалмата бомба с фитил. Това е карикатурата, заради която Осама бин Ладен лично заплаши Дания и целия Европейски съюз, а датските власти и редакцията на Ийландс постен се извиниха.


Във Франция съдът реши, че препубликуването на карикатурата не е религиозна обида и оправда „Шарли Ебдо”. А главният редактор и основен карикатурист Стефан Шарбоние – Шарб, твърди се, бил в черния списък на „Ал Кайда”.


Френските медии разполагат с имената на някои от жертвите на нападението. Сред загиналите е един от редакторите на списанието Стефан Карбоние, на 47 години. Трима от карикатуристите в „Шарли Ебдо” също са убити. Сред жертвите са 80-годишния Жорж Волински, известен карикатурист и автор на няколко книги. Както и 76-годишния Жан Кабу, чиито рисунки се публикуват в различни издания от десетилетия.


Главният редактор на „Шарли ебдо” Жерар Биар е бил в Лондон по време на атаката. Сред жертвите има и двама полицаи.


Стотици хиляди хора по света реагираха на трагичните събития в Париж. Те смениха снимките си в социалните мрежи с надписа „Аз съм Шарли” на черен фон, демонстрирайки съпричастност към трагедията.


Целият свят осъди остро кървавия атентат в Париж. Водещите българските медии, също излязоха с обща декларация, в която се казва: „Журналистите имат мисията да защитават свободата на словото и не могат да бъдат сплашени да се откажат от нея, дори с цената на кървави жертви”.


Повече по темата гледайте във видеото.