Висшият съдебен съвет ще проверява работата на ръководството на Софийския градски съд

 

Отново напрежение в съдебната система. Висшият съдебен съвет ще проверява работата на ръководството на Софийския градски съд. Част от съдиите в институцията продължават да настояват за оставка на председателя Владимира Янева. 

 

С попфолк песен от зората на този жанр протестиращи срещу „гнилите ябълки” в съдебната система посрещнаха кадровиците на Темида. 

 

А съдиите настояват за ревизия на работата на ръководство на Софийския градски съд.

 

„Защото напоследък се превърна в символ на корупция”, обясни Весислава Иванова, съдия от СГС.

 

Най-големите проблеми в съда били липсата на комуникация между ръководство и редови магистрати, както и компрометираната система за случайно разпределение на делата. 

 

„ВСС така и не успя да обясни защо системата за случайно разпределение на делата виси”, заяви правосъдният министър Христо Иванов.

 

Той всъщност е формалната причина за днешното извънредно заседание, тъй като преди 20 дни заяви, че изборът на шеф на Върховния касационен съд е предрешен. 

 

„Имаше реплики от интервюта от членовете на Висшия съдебен съвет, които предизвикаха такива сигнали. Моя задача беше да алармирам за това нещо”, заяви министър Иванов.

 

А сигналът - един от членовете на ВСС нарекъл претендента за поста прагматичния кандидат и така наклонил везните в негова полза. За да не стават повече недоразумения, Иванов препоръча на кадровиците да са пестеливи в изказванията си, защото удрят върху имиджа на цялата система.