През декември 10,7 на сто от трудоспособните българи са били без работа

 

Спад на безработицата у нас. През изминалата година около 50 хиляди души са намерили работа чрез бюрата по труда, по данни на Агенцията по заетостта. А средният брой регистрирани безработни на пазара е над 350 хиляди души. За 2014 година безработицата у нас е била около 11 на сто и, макар и минимално, намалява в сравнение с 2013-та. Остава обаче процентът на трайно безработните хора.

 

Ихтиандър е име на измислен герой, способен да живее под вода, от научнофантастичен роман. Българският Ихтиандър обаче е съвсем реален герой от нашето време. Един от хилядите безработни у нас. Опитва се да намери препитание от април. „До момента над 10 интервюта съм ходил, но все още съм на трудовата борса”, казва той.

 

Процедурата по регистрация на трудовата борса изисква само лична карта и попълване на няколко формуляра. Отнема няколко часа. От началото на март това ще може да се прави онлайн.

 

„Един голям пакет от електронни услуги ще започне да функционира в края на месец февруари, включително и СМС известяването”, коментира Ангел Ангелов от Агенция по заетостта.

 

СМС известяване, което ще спести освен време, но и ще намали драстично лутането на хората без работа в омагьосания кръг от работни оферти.

 

Сега попълването на формуляри и регистрацията в бюрата по труда става с  формуляри. Това обаче скоро ще остане в миналото и ще се случва онлайн. Предвижда се системите за предлагащите и търсещи работа да бъдат обединени.

 

„На нас ни липсва подобна консултантска услуга на място в бюрата по труда, където ще бъде с гарантирано качество и разбира се, безплатна за всички”, категоричен е Ангелов.