Дипломатът постави изисквания за отпадане на визовия режим

 

Изключителни мерки за сигурност и ключови разговори за страната ни. За няколко часа в България, американският първи дипломат Джон Кери ни обеща подкрепа за енергийната ни независимост. Договорено беше още партньорство в сигурността и борбата с корупцията. Визите за Америка, обаче остават. В рамките на визитата държавният секретар на САЩ успя да разговаря с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Митов. 

Още по темата

 

Джон Кери кацна в София още през нощта. Часът на пристигането до последно остана тайна, както и трасето на кортежа, който го съпровожда по време на визитата. Очаквано обаче делегацията премина по „Цариградско шосе”, по тъмно, при изключителни мерки за сигурност.

 

Няколко часа по-късно, малко след 9.30 часа сутринта, при строги мерки, делегацията пристигна и пред Президентството. Държавният глава Росен Плевнелиев посрещна лично госта на входа, след което за около час успяха да обсъдят партньорството в сигурността и в енергетиката.

 


От „Дондуков” 2 темата за енергийната ни независимост се пренесе на „Дондуков” 1. Американският дипломат обеща на българския премиер подкрепа за енергийното ни бъдеще и призова да скъсаме със зависимостта си с Русия при доставките. А първата крачка – САЩ ни изпращат свой експерт в енергийното ни министерство.

 

Джон Кери даде подкрепа за газовата ни връзка с Гърция, както и за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” по технология на американската "Уестингхаус". „Нито една страна в света не трябва да е напълно зависимо от друга страна в енергийните си доставки. Това не е позиция насочена към някоя държава, това е реалността”, коментира Джон Кери. 

 

„Заявявали сме много пъти, че има мораториум върху проучването за шистов газ, докато се намери технология, която гарантира чистотата на екологията. Тук нашата позиция е много ясна и нашите партньори я знаят”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

 

Не толкова категорична обаче беше подкрепата за отпадането на визите. За безвизов режим все още не сме били готови  заради високия брой на отказаните визи. „Ние приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България, това би било много положително събитие за двете страни, може да укрепи връзките и да допринесе за повече икономически обмен. Тази програма за безвизово пътуване е специфична, има строги критерии, които трябва да се спазват”, коментира Джон Кери.