Тя ще бъде съставена от председател, двама зам.-председатели и двама членове

Сметната палата вече ще бъде съставена от петима души - председател, двама заместник-председатели и двама членове. Това решиха депутатите с приемане на поправки в Закона за Сметната палата, предаде БГНЕС.

 

Първоначалният текст на внесените от четворната коалиция промени предвиждаше органът да стане тричленен, като изцяло се отмени колективното начало в него. По досега действащия закон Сметната палата беше с деветима членове. Между първо и второ четене обаче бяха внесени поправки от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които предвиждат освен председател и двама заместници, да бъдат избрани и още двама членове на органа.

 

В тази поправка от опозицията в лицето на Мая Манолова видяха "модела на новата власт", който според нея е "коалиция 4+". Според Манолова целта на извършените промени е смяна на състава на сегашната Сметна палата и назначаването на друг орган, обслужващ персонал на четворната коалиция.

 

Манолова припомни и думите на вносителите, които първоначално са твърдели, че целта е Сметната палата да бъде едноличен орган, за да не се размива отговорността. Тя дори цитира думи на вносителите, че "колективната отговорност води до колективна безотговорност".

 

"Сега, когато дебатите се изостриха и на четворната коалиция ѝ стана ясно, че ще ѝ трябва още подкрепа, се оказа, че ще бъде петчленна", каза Мая Манолова.

 

Според нея подкрепата и конфигурацията на управляващата коалиция ще стане ясна, когато се гласуват петимата членове на Сметната палата.

 

"По Сметната палата ще ги познаете, това предстои", обяви депутатът от БСП.