Нови 25 000 души ще пътуват в този участък

С повече от километър се разширява трасето на столичното метро. През юни догодина ще е готова новата метростанция на булевард "Черни връх"

 

25 000 човека се очаква да се възползват от новата метростанция тук на бул. „Черни връх”, която наистина е на едно доста ключово място. Тук има спирки на градския транспорт и на автобусите на Витоша. Отделно 90 жилищни блока и офис сгради. Дотогава обаче затрудненията в движението остават.


Строежът на последната станция на втория метродиаметър започна през август миналата година и оттогава се работи денонощно.


„Работата под земята изисква допълнителни умения, тоест да можеш да издържаш без светлина, да работиш цяла смяна, при тежки условия на труд, при непрекъснат работен процес, понякога в замърсена среда”, обясни Калин Захариев, ръководител на строителния обект.


Новата метростанция в квартал „Хладилника” трябва да е готова през юни догодина.


„Участъкът е с дължина един километър и 300 и една метростанция, а след метростанцията има 200 метра – участък за смяна на посоката на движение на влаковете”, поясни директорът на „Метрополитен” АД Стоян Братоев.


През август се очаква да се възстанови движението по булеварда, а строежът ще продължи под земята.


„С напредването на строителството на метрото, ние постоянно правим промени в движението. Гледаме пешеходците да ги подсигурим с пешеходен тротоар, който е отстрани на строителната площадка тук, постоянно сменяме ленти, в зависимост от това как идва строителството”, обясни кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков.


Планира се и разширение на бул. „Черни връх”, за да се освободи част от трафика в района.
„Така че и бул. „Черни връх” да стане един четирилентово трасе, което да извежда движението от центъра до Южната дъга”, допълва кметът на София Йорданка Фандъкова.


Междувременно се търси изпълнител и за третата метролиния, за да може и нейното строителство да започне през есента.


Успоредно с това към финал е вече и строителството на метрото до Летището и до „Младост” 4, което се очаква да тръгне съвсем скоро – още в началото на април.

 

Повече по темата гледайте във видеото.