Кои язовири преливат и кои водоеми се изпускат контролирано?

 

След последните наводнения се нормализира ситуацията в засегнатите региони. Нивата на много реки и язовири обаче остават критично високи. Девет язовира продължават да преливат, а по-големите водоеми в цялата страна се изпускат контролирано. Червен код е обявен за река Тунджа, оранжев е за Марица. Заради снеготопенето днес се очаква да се вдигнат нивата на Струма и Места. 

 

В Елхово все още не може да започне отводняване на наводнените жилища. Това ще стане, когато водите на реката паднат под критичния праг от 390 сантиметра. Тази сутрин обаче бяха измерени 403 сантиметра, в Ямбол – 409.

 

В Ямбол с тревога следят високите води на Тунджа над 200 души от разположените край реката къщи и жилищни кооперации в стария квартал на града. Високите подпочвени води наводниха мазета и приземни етажи, а достъпът на таксита и линейки до улица „Юндола” е блокиран вече четвърто денонощие. За разлика от ситуацията преди два месеца, сега фирмите в индустриалната част не прекъснаха работа. Тепърва предстои оглед за уточняване на щетите от наводненията в региона.

 

„Най-важно в такава ситуация е превантивната дейност и аз се надявам всички заинтересовани институции, да окажат съдействие с проектна готовност и всичко необходимо, което трябва да се свърши от техните институции”, заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов.  

 

По-ниско е равнището и на Мочурица, един от най-големите притоци на Тунджа край Ямбол, но червеният код за опасност остава в сила.