Възможно през нощта без електрозахранване да останат в община Якоруда

Към 17 ч. без електрозахранване са 6 000 клиенти на ЧЕЗ, съобщиха от дружеството. 

 

В Област Видин без ток в момента са 2 000 клиенти и 6 населени места в община Видин. В София без електрозахранване са абонати единствено в Плана. В София - област засегнати са клиенти само в община Самоков, като броят на населените места без ток е 8. 2 000 са клиентите без ток на територията на общината. Без електрозахранване са и 6 населени места в община Якоруда и малка част от град Разлог.


Очаква се до края на деня електрозахранването да бъде възстановено. Възможно е през нощта без електрозахранване да останат в община Якоруда, тъй като там снежната покривка е много дълбока, електропроводите достигат високо в планината, пътищата са непроходими и обстановката като цяло е изключително усложнена. Работата продължава и по отделни сигнали за повреди по въздушна мрежа ниско напрежение, причинени от счупени клони на дървета.

 

Спонтанен протест на клиенти на дружеството имаше днес в София. Жителите на квартал „Горубляне” блокираха пътя към Самоков с жива верига. По думите им служителите на ЧЕЗ дори не отговаряли на обажданията им.

 

Проблемът с електричеството там обаче е отдавна. Хората твърдят, че  когато вали дъжд или духа вятър, токът спирал през няколко минути. На спонтанния протест пристигна и представител на електроразпределното дружество и обясни, че причини за аварията са мокрият сняг, ледът и падналите дървета по електропроводите в планината. „Електрозахранването в квартала е направено с въздушни електропроводи”, обясни Виктор Станчев от ЧЕЗ.