Щетите върху пътищата надхвърлиха 20 милиона лева

 

Щетите, нанесени от свлачища и срутване на подпорни стени върху пътищата на страната възлизат на 20 милиона лева, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. На места свлачищата заплашват да откъснат цели населени места от света и да разрушат десетки къщи. Най-сериозно са засегнати областите Смолян, Бургас и Кърджали.

 

Два жилищни блока в Кърджали може да бъдат евакуирани заради активно свлачище в района. В село Сипей къща вече се срути къща, а домовете на 10 семейства са напукани. Повредена е и част от електрическата и водопроводната мрежа. За да помогне, на общината й трябват над половин милион лева.

 

 „Няма такава община, която да може да се справи с подобен проблем, нужна е много спешна намеса на държавата - на междуведомствената комисия, на МРРБ”, коментира кметът на графа Хасан Азис. Най-много свлачища има в Родопите. Къщите в Кричим са заплашени от 10-тонна скала. Тя е паднала върху планински път и е надвиснала на 50 метра от къщите. Без щети и пострадали.

 

В Смолянска област ремонтът на отнесените пътища може да нахвърли 4 млн. лв. Заради подкопани, прекъснати и изронени пътища или откъснати подпорни стени и проблемни мостове.  „Има много свлачища, има нужда от подпорни стени. Пътят също е разбит. Зле е положението”, коментира Емил Кисьов,кметски наместник на с. Киселчево

 

„Последното бедствие ни струва близо 2 милиона и половина само за ремонт на пътищата от републиканската пътна мрежа”, обясни областният управител на Смолян Недялко Славов. По предварителни данни, само възстановяването на Девин ще струва около 3 милиона лева, а на Смолян - около 6 милиона лева.

 

„Нямаме достатъчно пари към момента в бюджета. Имаме пари само за спешни и аварийни дейности така, че да осигурим движението временно. За цялостно решение на проблемите финансиране нямаме”, призна обаче регионалният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че България ще кандидатства за европейска помощ заради бедствията. Заявленията за финансиране се събират до 26 март. За да няма проблеми с пътната настилка и тя да не пропада при повече сняг, според Агенция „Пътна инфраструктура”, държавата трябва да инвестира стотици милиони левове. Парите трябват за укрепване на поречията на реките и падащите скатове.