Кметът на селото се движи вече с оръжие

 

Кметът на плевенското село Буковлък се движи с оръжие, докато изпълнява служебните си задължения. Причината са непрекъснатите проблеми с ромските кланове. В селото живеят 5000 души, 3500 от които роми. При последния инцидент е потрошен автомобилът на общински съветник, а кметът се е разминал по чудо от удар с брадва по главата. В боя са се включили повече от 200 души.


Преди няколко дни почерпеният ром Сергей Асенов влязъл в разпра с общински съветник в центъра на селото. Засипал го с обиди и заплахи, след което започнал да удря с брадвата си в новия му автомобил. Започнал неописуем масов бой.  


„Хванах го, опитах се да го спра, той се измъкна, опита се с брадвата да ме удари, направих му ключ на ръката, избих му брадвата, хвърлих я на страни, ама той пък извади нож. Хем психически не е добре, хем беше пиян и отделно е глухоням, в същия момент е як като бик. Като се напие е невъзможен, системно създава такива проблеми”, разказа кметът на селото Росен Русанов. Малко по-късно на мястото на инцидента дошли полицейски патрули и прибрали Сергей в ареста. Цялото му семейство от години създава проблеми на хората в селото. 


Пред екипа на Нова хората в село  разказаха, че там побоищата са ежедневие, а писма и фактури от електроразпределителните дружества се носят с полицейски патрули до ромските махали. Именно страхът от проблеми принудил кметът на Буковлък да се движи с оръжие. Преди месец отнесъл удар по главата, защото хванал бракониер да краде дърва от близката гора.  


Сергей Асенов е задържан и обвинен в хулиганство и посегателство срещу властта. Кметът настоява в селото да има непрекъснато полицейско присъствие, за да не се стига повече до подобни инциденти. 


Репортер: Кремена Недялкова