Вицепремиерът е готов да се срещне с онези, които имат претенции за поведението му

Очаквам да се запази ангажиментът на всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и проявеното желание да се търсят решения по много остри въпроси, по които има наслоени противоречия. Това казва вицепремиерът Ивайло Калфин във връзка с отвореното писмо на работодателските организации.

 

Работодателите заплашиха да напуснат Съвета за тристранно сътрудничество, ако продължат да бъдат игнорирани при приемането на важни законови промени. Според работодателските организации тези промени се взимат само в двустранно договаряне със синдикатите.

 

Министър Калфин заяви, че редовните заседания на работната група по пенсионната система, както и предстоящото обсъждане на законодателните промени в НСТС и Надзорния съвет на НОИ, дават добра възможност за изслушване и отчитане на всяко изложено мнение по тези въпроси. 

 

„Очаквам да продължим задълбочените дебати, като спазим ангажимента към края на месец март 2015 г. да достигнем до законодателни предложения, които да бъдат надлежно обсъдени в НСТС”, заяви министър Калфин.

 

По отношение на претенциите на подписалите откритото писмо работодателски организации, насочени към публичното поведение на министъра, в което той представя "идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори", Ивайло Калфин заяви, че прави ясна разлика между идеи за решения, които са право и задължение на всеки политик, и законодателни предложения, които следва да се съгласуват със социалните партньори. 

 

Вицепремиерът е готов да се срещне с ръководителите на работодателските организации, които изразяват претенции към неговото поведение.