Мнението по казуса с HSBC споделиха журналист, данъчен консултант и финансист

Още по темата

"Посочената от разследването сума е позорно малка". Това заяви в "Часът на Милен Цветков" зам.-главният редактор на в-к „Банкер” Петър Илиев. Според него след събитията с КТБ българите нямат доверие в банковата система и това е една от причините да инвестират в чужди банки. Петър Илиев каза, че според него всеки български бизнесмен има сметки в HSBC, което всява респект и дава възможност за по-мащабни парични операции.

 

От своя страна данъчният консултант Николай Иванчев сподели, че едно лице, което си плаща данъците, може да съхранява парите си където пожелае. Според него швейцарската валута е много стабилна и затова много хора предпочитат да работят с нея. Той поясни, че е важно да се знае, че всяка банкова транзакция, направена в чужбина, трябва да бъде декларирана в България.

 

"Казусът с HSBC е стар случай, но в момента се припомня, за да отклони общественото внимание от политическата сфера в страната", смята Георги Атанасов от Българския финансов форум. Според него не може ясно да бъде установено дали клиентите на банката са укривали данъци.