"България не може да бъде ням свидетел на трагедията", допълни той

"България не може да бъде ням свидетел на трагедията, надвиснала над главите на нашите сънародници в Украйна. Президентът да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, а правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната”.

 

За това призова от името на парламентарната група на Патриотичния фронт зам.-председателя на парламента Красимир Каракачанов, пише БГНЕС.

 

Той настоява МВнР да изясни вярно ли е твърдението за непропорционално високия процент мобилизирани етнически българи в Украйна спрямо другите етнически общности, както и да се установи действителният брой на загиналите в конфликта етнически българи.

 

Каракачанов поиска още Министерството на правосъдието да ускори разглеждането на преписки на българи от Украйна, подали заявление за придобиване на българско гражданство.

 

 

Последното искане на Патриотичния фронт е правителството да организира хуманитарна помощ спрямо нуждите на българската общност в Украйна, както и да осигури лечение на пострадали и ранени наши сънародници.

 

"Досегашното пасивно поведение на нашата държава по отношение на конфликта и незагрижеността за случващото се с българската общност в Украйна за пореден път доказват липсата на държавна политика по отношение на българите зад граница", заяви Каракачанов.

 

Според него кризата в Украйна ще продължи още дълго време и може да принуди хиляди наши сънародници да потърсят подслон в България.