Според него зачитането на суверенитета е от ключово значение

Президентът Росен Плевнелиев приветства постигнатата договореност между лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия, по време на тяхната среща в Минск, за прекратяване на огъня, от полунощ на 15 февруари 2015 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Още по темата

Поетият твърд ангажимент от участниците в срещата за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

 

Постигнатото съгласие за изтегляне на тежкото въоръжение от зоната на конфликта, на чуждестранните военни формирования и наемници от територията на Украйна и за разоръжаването на всички незаконни въоръжени групи е важна крачка към деескалация на напрежението и към намиране на политическо решение на конфликта в Източна Украйна.

 

От самото начало на кризата България отстоява принципна позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Намирането на мирно решение на конфликта няма алтернатива. Президентът изразява надежда, че ще бъде създаден работещ механизъм за съблюдаване стриктното спазване на поетите ангажименти.