Ще бъдат създадени и 1 000 декара демонстративни полета, където фермерите да се обучават

Земеделците, които се решат да отглеждат шафранов минзухар, имат правото на европейски субсидии в размер от 2 000 до 8 000 евро. Това стана ясно на работна среща в Кърджали между експерти от областната дирекция по земеделието и от министерството, съобщи БГНЕС.

 

Шафранът гарантира допълнителни доходи на стопаните, заети с отглеждането на тютюн, тъй като може да се отглежда след приключването на реколтата и освобождаването на нивите от тютюневите насаждения”, посочи Евгения Митрева, която е ръководителят на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните.

 

Държавата се ангажира да съдейства за създаването на 1 000 декара демонстративни полета, където фермерите да бъдат обучавани. Специалисти от опитното поле край Пловдив са анализирали почвите в Кърджалийска област, становището им е, че са много подходящи за отглеждането на шафран. В още 4 подобни полета в страната миналата година бяха засадени шафранови луковици, прогнозите са оптимистични.

 

Изпълнителната агенция по сортоизпитване посочи 4 места в страната, където опитните полета са подходящи за изпитанията - в Русенско, в Лудогорието, в Пловдивско и в Кърджалийско. Определени са и 30 терена в Източните Родопи за тестването на шафрана на територията на цялата Кърджалийска област. "Шафранът е подобен на минзухара, познат по нашите земи, той спи през лятото и цъфти през октомври. Цветовете, които представляват интерес за индустрията, се събират в началото на ноември, а от тях се отделят близалцата, които са крайния продукт", заяви Хасан  Тахиров, който е инициаторът на шафрана като алтернатива на традиционното в Родопите тютюнопроизводство.

 

Той се подготвя за създаването на асоциация на производителите на тази ценна култура и призовава държавните институции да им окажат съдействие. "Без общи усилия няма да можем да постигнем успех. С европейско финансиране са направени големи насаждения в Гърция и Кипър, защо това не се случи и в България", убедено казва ентусиастът.