Той е сватбен подарък за княз Фердинанд

За първи път, откакто е сложена на входа на Първото българско изложение през 1892 година в днешната Цар Симеонова градина, днес статуята на богинята Деметра напусна мястото си, за да бъде реставрирана.

 

Фонтанът е силно корозирал и според предишни експертизи не подлежи на реставрация. За да бъде разглобен и откаран, Община Пловдив е получила разрешение от Министерството на културата от 11 февруари тази година. Реставрацията ще бъде извършена в Пловдив от екип, който реставрира и мозайките на Малката базилика. Ако състоянието на статуята, чашата и декоративните елементи не позволява наистина реставрация, ще бъде изработено копие. Неговата цена ще е 100 000 лева, а реставрацията струва 45 000 лева.

 

В парка на Международен панаир Пловдив вече има копие на фонтана, дело на италианския скулптор Арнолдо Дзоки. Той е автор на паметника на Цар Освободител в София и на статуята на свободата в Севлиево. С проекта за фонтан Деметра той печели първа награда на конкурс в Белгия.

 

На три места в света фонтанът е възпроизведен - в България, Швейцария и Америка. 
Фонтанът е сватбен подарък за княз Фердинанд, който от своя страна го дарява на Пловдив специално за Първото българско изложение.