Опасният участък, който две седмици бе затрупан с тонове скали, е напълно разчистен

 

Отвориха за движение пътя Кричим - Девин. Опасният участък, който две седмици бе затрупан с тонове скали, е напълно разчистен. От Агенция "Пътна инфраструктура" уверяват, че засега няма опасност от ново срутване в района.

 

Две седмици продължи борбата с огромните скални блокове, които затрупаха пътя. Шосето вече е отворено за движение и в двете платна. До късно снощи работници на пътните управления от Смолян и Пловдив разчистиха и последните камъни, паднали на пътя.

 

В този участък срутването на скали се получи след последните обилни валежи. Тази седмица алпинисти три пъти взривяваха ската, за да паднат опасно надвисналите на пътя скали. За целта те използваха 711 килограма амонит. В резултат на експлозиите се откъртиха над 10 хиляди тона камъни и земна маса.

 

След разчистването, сега предстои укрепване на ската и покриването му с предпазна мрежа. По предварителни изчисления на АПИ само тази операция ще струва на държавната агенция десетки хиляди левове. Нагоре по пътя Кричим-Девин има още три опасни участъка, в които падат камъни.

 

Репортер: Благой Бекриев