Кампанията ще се проведе на два периода – от 25 март до 9 април и от 16 май до 22 май

С гребла и метли в ръка, както и призив да се изчистим отвътре и отвън в хубавия пролетен ден. Така работещи във фирма за чистота и граждани се подготвиха за традиционното пролетно почистване в София, предаде БГНЕС.

 

Кампанията, която стартира в навечерието на Великденските празници, ще се проведе на два периода – от 25 март до 9 април и от 16 май до 22 май. Началото ѝ ще бъде дадено в градинката на площад "Журналист", а към инициативата ще се присъединят деца, които вече са подготвили и хранилки за птички. Начинанието цели не само да направи столицата ни по–красив и приветлив град, но и да ангажира гражданите на София с поддържането на чистота.

 

В разгара на работния ден по софийските улици видяхме жени с метли, както и мъже, които почиваха с гребла тревните площи в центъра на града. Повечето минувачи пък споделяха, че удоволствие биха участвали в подобна кампания, стига да има добра организация. "В нашия квартал редовно почистваме около блока и района, където живеем. Ще се включа и в тазгодишната кампания", каза Виолета Драганова. Младата жена обясни, че в нейния блок няма специална организация, но всеки, който желае, излиза навън и чисти. Събраното количество боклук през всяка година е различно, в зависимост от това дали почистващите фирми са минали преди гражданите да излязат.

 

Два пъти в пролетно почистване е участвал и Станислав Ангелов. "Обикновени се събирахме на няколко групички в Силистра, за да почистим боклуците. Бих се присъединил към подобна инициатива и сега, но в нашия блок никой не се е заел с организацията", разказа той.

 

Из столичните улици не липсваха и възмутени от заобикалящата ни мръсотия. Забързана жена дори оприличи града на сметище. "Как да не е мръсно? Елате да видите какво е сутринта - намираме всичко", каза служителка на фирма за чистота, докато мете.

 

Не липсваха и почистващи с голямо удоволствие. Сред тях е Мария Василева, която винаги се грижи за приветливия вид на стълбището, в нейната жилищна кооперация. Според нея подобни кампании са прекрасни, а пролетният ден – чудесна възможност да се изчистим отвътре и отвън.

 

 

Видео: БГНЕС