Електроцентрала ще струва около 10 милиарда долара

Йордания съобщи във вторник, че е подписала рамково споразумение с Русия за изграждането на първата си атомна електроцентрала, която ще струва около 10 милиарда долара, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Кралството вече обяви през октомври 2014, че е избрало две руски компании "Росатом" (Rosatom overseas) и "Атомстройекспорт" за изграждането и експлоатацията на централата.

 

Споразумението, подписано във вторник "дава правна и политическа рамка" за сътрудничество между Аман и Москва в този проект, каза ръководителят на йорданското ядрено ведомство Халед Тукан, цитиран от йорданската агенция Петра.

 

Засегнати са и условията за доставка на ядрено гориво и третиране на отпадъците, добавя йорданският служител. Споразумението бе подписано от Тукан и Сергей Кириенко, главен изпълнителен директор на "Росатом".

 

Йорданската АЕЦ ще се финансира 49% от Москва и ще включва два реактора по 1000 МВт и трябва да бъде пусната през 2023 г. Тя ще бъде построена в Амра, пустинен район на север от столицата Аман.

 

С този проект Йордания, която е изключително зависима в енергиен план, иска да отговори на нарастващото търсене на енергия и на вода от инсталациите за обезсоляване на морска вода. Кралството, в което пустинята е 92%, е една от десетте най-сухи страни в света.