Основната теза в полза на по-високите цени е нуждата от инвестиции

Ще поскъпне ли токът и с колко? Преди минути изтече срокът, в който електроразпределителните дружества трябваше да обявят исканията си за скока в цените пред регулатора.


Къде хората да се подготвят за най-сериозно поскъпване?

 

Вместо предварително обявените 7% ЕVN иска скок от 8,5 на сто. Причината за по-високото увеличение, което ще искат да им бъде позволено, е намерението да инвестират повече.

 

От ЧЕЗ обявиха, че не искат задължително да се вдигне цената за крайния потребител, но пък искат да получават това, което са получавали като дял от онова, което плащат хората през 2012 г. Това би могло да означава и 10-процентно увеличаване на цената, но тези пари биха могли да се прехвърлят и на НЕК, например.

 

От Енерго-Про предпочетоха да ни изненадат. Засега оттам няма никаква информация.


Основната теза в полза на по-високите цени е нуждата от инвестиции. Иначе кризата в Родопите, където с дни хората останаха без ток, ще се повтаря.


Хората в Смолянско, обаче, съвсем не са убедени, че по-големите сметки гарантират, че догодина зимата ще е на светло. Местните тъкмо позабравиха нощите без ток и сега им се налага да смятат - ще имат ли пари, за да не останат пак на тъмно след поредното поскъпване на тока.


„Нямат основания за какво да го вдигат. Те използват стари съоръжения и събират само пари - нищо повече”, на мнение е Наско Палагачев.


Представнителите на ЕVN обаче са категорични - без повишаване на цените няма как да се изисква сигурна мрежа.


„Не е възможно на този искуствен натиск на понижени цени да се постигне искано качество. Парите не отиват там, където трабва, а някъде другаде - те си знаят къде”, съобщи говорителят на EVN Петър Костадинов.


Според изчисленията на EVN, нужните инвестиции в мрежата са 140 милиона годишно. А без това може да има проблеми с тока.


От НЕК не смятат, че трябва да има поскъпване на тока, който продават на ЕРП-тата. Окончателното решение къде с колко ще поскъпне тока, ще вземе Комисията за енергийно регулиране.


Повече по темата гледайте във видеото.