Амбицията е до август да приключат първите ремонти

 

Ще бъдат осигурени поетапно 100 млн. лв. в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за основен ремонт и рехабилитация на най-компрометираните пътни участъци от автомагистралите "Тракия“ и „Хемус“. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

 

Тя запозна премиера с аварийната ситуация по двете магистрали, както и предприетите мерки за обезопасяване на движението с ограничаване на скоростта до 90 км/ч. Мярката се наложи, тъй като заради лошото състояние на отделни участъци има значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия.  

 

Министър Павлова подчерта, че според направените анализи за трайното решаване на проблемите със състоянието на асфалтовата настилка на два участъка от „Тракия“, в областите Пловдив и Пазарджик, с обща дължина от 60 км, както и участък по направлението Шумен-Варна от „Хемус“, са нужни цялостна рехабилитация и основен ремонт.

 

 

"Не са ремонтирани основно повече от 20 години, като за този период е извършвано само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг заради огромния трафик“, поясни Павлова.

 

По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал именно заради липсата на финансиране на пътната агенция в годините назад. Павлова ще възложи на АПИ да започне веднага детайлно проектиране и възлагане на ремонта на тези четири участъка, за да може за летния сезон, част от участъците да са завършени. 

 

"Без да ограничим скоростта няма как да работим, затова призовавам гражданите за търпение и разбиране“, обясни още Павлова, и допълни, че след ремонтите скоростта на движение ще бъде възстановена до 140 км/ч.

 

Отсечките, в които се ограничава скоростта, са три. Едната от тях е дълга 11 километра.  

 

Магистралните полицаи от сутринта следят за новите ограничения във скоростта. Ако не спазим ограничението, за 50 км/ч над позволонето глобата е 300 лв, плюс 50 лв за всеки 5 километра в час повече, т.е глобата е 300 лева.