Само тази сутрин в Столичния инспекторат са подадени 13 сигнала със снимки

 

Всяка община да решава, каква да е глобата за неправилно паркиране. Предложението е на депутати от „БСП лява България”. Те се обявиха против приетия на първо четене скок на глобите от 20 на 200 лева.  

Още по темата

 

Междувременно, популярност набира практиката хората да пращат снимки на неправилно паркирали автомобили до КАТ.  Александър Донев често става жертва на недобросъвестни съседи.  „Не бих подал сигнал, защото си има органи, които трябва да следят за спазването на правилата. Аз не мога да подам сигнал за комшията, това е въпрос на съвест”, заяви той.  Много хора мислят като Александър. Макар да стават свидетели на  неправилно паркиране всеки ден, хората масово споделят, че не биха отнесли проблема в съда.

 

Всички столичани могат да сигнализират в полицията за нарушители, апелират от СДВР. Такава практика има и в момента със снимки, които се качват на страницата им във Фейсбук.  При такъв сигнал обаче подателят трябва да се яви като свидетел в съда. Това в масовия случай отказва хората да го правят.

 

Системата работи добре в Столичния инспекторат, където само  тази сутрин са подадени 13 сигнала със снимки. През специално приложение всеки може да качи снимка на шофьор, паркирал в парк или градинка.  „Разчитаме на тази  възможност на гражданите да бъдат по-активни”, заяви шефката на Инспектората Веска Георгиева.  

 

От началото на годината са глобени над 1000 шофьори, паркирали върху зелени площи и близо 6000 -  по тротоарите. Парламентът прие глоба 200, вместо 30 лева. От БСП обаче са против.  „Смятаме, че няма как да наказваме хората с 200 лева глоба за това, че са паркирали пред блока на тротоара, когато няма къде да паркират”, заяви депутатът от „БСП лява България” Георги Свиленски. 

 

За нарушители, инспекторите признаха и че често се сезират по снимките, които нашите зрители ни изпращат в рубриката ни „Моята новина”.