90 години от терористичния акт

 

90 години се навършват днес, 16 април, от кървавия атентат през 1925 г. в църквата "Света Неделя” в София. Покушението е считано за най-тежкия терористичен акт в историята на България. Загиват над 150 души.

 

Терористичният акт е извършен на Велики четвъртък от крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия.

 

Те взривяват покрива на църквата "Света Неделя" в София. Целта е била да ликвидират военния и политическия елит на страната, включително и цар Борис III.

 

Кадри от филма „Атентатът” на режисьора Станимир Трифонов

 

Част от организаторите на атентата - Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров — успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз, припомня БГНЕС. Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май в казармите на Четвърти артилерийски полк в София. Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май.

 

След кървавия акт църковното настоятелство възлага на архитектурно бюро "Васильов - Цолов" (арх. Иван Васильов и арх. Димитър Цолов) възобновяването на храма. Ремонтът започва през юни 1927 г. До пролетта на 1933 г. е изграден един почти нов, огромен централно-куполен храм с дължина 30 метра, ширина - 15,5 метра и височина с купола - 31 метра. В храма е върнат оцелелият двуредов позлатен иконостас.

 

Снимките, които виждате, са предоставени от lostbulgaria.com.

 

Видео: БГНЕС

 

Снимки: lostbulgaria.com