Догодина тя юе е 420 лева

p>Замразяване на социалните плащания и ръст на минималната работна заплата, планират управляващите. Минималната заплата у нас ще расте с по 40 лв. от тази година до 2017. Увеличението е заложено в средносрочната бюджетна прогноза  на правителството. Тя обхваща периода 2016-2018 година, т.е. до края на мандата на правителството. За яснота, това решение определя средносрочните цели на данъчната и икономическата политика.  

 

Още по темата

 

Предвижда се минималната работна заплата от 2016 година да е  420 лева.; а през 2017 - та ще достигне - 460 лв. За 2018-та не се предвижда увеличение. В  реалният бизнес се чуват гласове , че разчетите не са сигурни. 

 

Николай Бонев е ръководител в предприятие за дограма и изолации. „На нас клиентите ни изкарват заплатите. Ако клиентът не е платгежоспособен, не виждам как можем да си повишим резултата”, заяви той. 

 

Икономисти не виждат и особено усилие в така заложените планове от страна на правителството.  „Голямата неизвестна е каква ще е инфлацията в този период и какво ще е движението на средната работна заплата, която не зависи от волята на правителството”, коментира икономистът Георги Ганев. Ако минималната заплата достигне висок процент от средната за страната, това ще създаде проблем, твърдят експерти.

 

В реалният бизнес не отричат, че е необходимо да се планира. „Добре е това да става на пазарен принцип, но е необходимо да има и регулатор, това у нас липсва”, смята Николай Бонев. 

 

Прогнозата за разходите за пенсии е разработена при продължаване действието на така нареченото "швейцарско правило". Разчетите обаче показват, че увеличенията на парите за най-възрастните няма да надминат 3% годишно за периода до 2018.