Извършва се обиск и опис на техниката

 

Частен съдебен изпълнител и полиция влязоха в сградата на близката до банкера Цветан Василев ТВ7. Те имат съдебно решение за изземане на техниката на канала по искане на синдиците на КТБ. 

 

Техниката е била гаранция по заем, който телевизията е взела от КТБ. Списъкът за това какво и как ще се изземва и разпродава, е бил изготвен преди няколко месеца. 

 

Проблемът обаче е, че редът на изземване в този списък е сменен и частният съдебен изпълнител и адвокатката, която е била с него, са решили да започнат най-напред със сървъра на телевизията, което би създало сериозни проблеми за канала.

 

„КТБ чрез частен съдебен изпълнител искат да изземат техника на ТВ7 по опис. Трябваше да започнем по опис, но изведнъж решиха, че трябва да започнем от 130-а. По нареждане, незнайно от кого, представителите на банката решиха, че трябва да започнат от сървърите, от сърцето на телевизията. По този начин ще навредят на имущество за десетки милиони”, заяви Кирил Благоев, изпълнителен директор на ТВ7.

 

Около сградата на медията има сериозно присъствие на полиция. На място е вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя обясни, че частният съдебен изпълнител е поискал помощ от полицията за изземването още преди 14 дни. 

 

„Медиите също са равни пред закона. Ако има хора, които са виновни за тази ситуация, това са тези, които са заложили медията за своите бизнес и политически интереси”, заяви Румяна Бъчварова.

 

 

 

Същевременно от Камарата на частите съдебни изпълнители обясниха, че производството в ТВ7 е по молба на синдиците на КТБ. Длъжникът е поканен, съгласно закона, да предаде заложените вещи и след изтичане на 14-дневния срок за доброволно изпълнение е задействана следващата законова процедура за принудително изземане. 

 

Според шефа на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков принудителното изземане на техниката в ТВ7 е поради непогасен кредит в размер под 10 милиона евро. Действията на синдиците са законни, категоричен беше той. 

 

Миленков разказа хронологията на кореспонденцията между ТВ7 и синдиците, която продължавала вече 10 месеца, проведени били 13 срещи, последната, от които на 14 април. Тогава на телевизията бил даден 14 дневен срок, в който да започне да плаща задължението си. Срокът изтекъл на 28 април и така се стигнало до принудителното влизане на съдия изпълнител, който да изземе дадената като залог техника. 

 

На въпрос на Нова телевизия дали и към другите длъжници се процедира по същия начин, Миленков каза, че се е пристъпило и към други принудителни изземвания.

 

Видео: БГНЕС